Gadgeturile moderne au nevoie de multa putere. Daca doresti sa faci o calatorie lunga sau sa pleci intr-o drumetie pe munte fara sa iti incarci tableta/telefonul, vei avea nevoie de o baterie externa pentru a te asigura ca nu vei ramane fara baterie. Mai jos ai cateva informatii despre cum sa iti alegi o baterie externa si cum trebuie sa o folosesti.
Ce este o baterie externa si de ce am nevoie de una?
In mod normal, atunci cand ai nevoie de mai multa putere la telefon, tableta sau alt gadget, iti conectezi cablul de incarcare USB la calculator sau incarcatorul la priza. Insa, acest lucru nu este intotdeauna posibil, mai ales atunci cand esti departe de casa sau cand calatoresti mult.
In aceste cazuri este bine sa ai la indemana o baterie externa. Acestea pot avea marimi diferite, pot avea dimensiunile unui fard (desigur si puterea lor este destul de mica) sau pot fi mari cat o carte (in acest caz iti pot incarca telefonul si tableta de mai multe ori).
In loc sa iti conectezi cablul de incarcare la priza, iti vei conecta cablul USB la bateria externa, iar astfel iti vei putea incarca telefonul/tableta oriunde, oricand. Capacitatea bateriilor externe difera, de aceea trebuie sa ai grija sa alegi una care sa iti satisfaca cererea si nevoia de energie.
Pentru a explica mai bine cum functioneaza am ales ca model o baterie externa de 10.000 de mAh si o baterie externa de 12.800 de mAh.
Le recomandam pe amandoua deoarece sunt baterii externe de mare capacitate care iti pot incarca si telefonul si tableta fara probleme. Inainte de a intra in orice detalii privind caracteristicile, trebuie sa stabilesti un lucru esential, atunci cand doresti sa iti cumperi o baterie externa, si anume cati miliamperi doresti sa aiba.
Estimeaza de cati miliamperi ai nevoie
Toate bateriile externe au capacitati nominale evaluate in miliamperi (mAh). Aceasta este unitatea de masura pe care o vei folosi pentru a determina ce baterie externa ai nevoie si cati bani vei investi.
Pentru inceput, trebuie sa stabilesti exact care sunt gadgeturile pe care le vei incarca cu bateria externa. Ca de exemplu, sa spunem ca doresti sa incarci un Samsung Galaxy SIII si un Ipad Air. Samsung Galaxy SIII are inclusa o baterie cu o capacitate de 2100 mAh, iar Ipad Air are o baterie inclusa cu o capacitate de 11.560 mAh. Acum urmeaza partea cu putina matematica.
Poti folosi urmatoarea ecuatie pentru a determina ce capacitate trebuie sa aibe bateria externa:
Numar total de mAh * durata de viata a baterie exprimata in format decimal = capacitatea bateriei externe
Daca iti doresti o baterie externa care sa iti incarce ambele gadgeturi (Samsung Galaxy SIII si Ipad Air), atunci ai nevoie de una cu o capacitate de cel putin 13.660 de mAh.
Daca doresti sa incarci macar 50% bateriile celor doua, atunci ai nevoie de un dispozitiv cu o capacitate de cel putin 6.830 de mAh. Daca doresti doar sa iti incarci Ipad-ul in timpul unui zbor, iar telefonul sa il tii inchis, atunci poti rezolva problema cu o baterie externa care are in jur de 11.560 de mAh capacitate. Poti folosi ambele modele prezentate de noi pentru a-ti incarca bateriile, insa cu o baterie externa de 15.000 de mAh vei avea intr-adevar putere suficienta ca sa iti incarci complet bateriile.
La fel ca orice alte dispozitive care folosesc baterii, exista un compromis intre bateriile externe de inalta si joasa capacitate, care se reflecta in greutatea acestora. De exemplu, bateriile externe de 2200 de mAh cantaresc in jur de 60 de grame sau chiar mai putin. Astfel poti sa le transporti usor chiar si in buzunar. Insa, cele mai mari de peste 10.000 de mAh, precum cele prezentate de noi mai sus, cantaresc in jur de 200 de grame. Nu este foarte mult si acestea pot fi transportate cu usurinta in geanta sau rucsac.
Alege amperajul potrivit
In plus, fara de calcularea capacitatii bateriei, trebuie sa tii cont si de amperaj. Cu cat gadgetul tau are nevoie de mai multa putere, cu atat este mai important sa ai un amperaj adecvat pe porturile de incarcare USB.
Porturile USB de incarcare ale bateriilor externe pot furniza energie la doua rate de amperaj: 1A si 2.1A. Toate dispozitivele USB pot folosi ambele rate, iar in cazul in care un gadget suporta doar 1A de putere, atunci acesta se va limita automat la 1A la un port de 2.1A, iar daca un gadget de 2.1A este conectat la un port de 1A si acesta se va incarca (dar intr-un ritm mai lent). Ambele baterii externe prezentate de noi au porturi USB de 1A si de 2.1A.
In cazul in care nu te intereseaza cat de mult timp se incarca gadgetul (de exemplu il lasi toata noaptea la incarcat) atunci amperajul nu conteaza prea mult.
Amperajul este important atunci cand iti pui gadgetul la incarcat si ai nevoie sa il si folosesti in acelasi timp. Ca de exemplu, daca doresti sa iti incarci Ipad-ul Air in timp ce te joci, vei avea nevoie, cu siguranta, sa iti incarci bateria la portul USB de 2.1A. 1A pur si simplu nu va fi suficient sa iti incarci bateria, aceasta se va descarca mai repede de cat se va incarca.
Caracteristici extra
Deoarece piata de baterii externe este destul de saturata, multi producatori au inceput sa includa caracteristici noi. Sfatul nostru este sa nu te lasi influentat de acele caracteristici inutile, ci sa platesti anumite lucruri pe care le vei si folosi.
Una dintre caracteristicile noastre favorite este includerea unor indicatoare LED care arata starea bateriei. Ambele modele pe care vi le-am prezentat au incluse LED-uri, astfel vei stii cand trebuie sa pui la incarcat bateria externa.
O alta caracteristica interesanta este includerea unei lanterne LED. La prima vedere poate parea inutila, insa se poate dovedi de ajutor, mai ales atunci cand iti lasi gadgetul la incarcat noaptea si nu vrei sa mai aprinzi becul.
De asemenea, exista baterii externe care se pot incarca solar (cum este cea de 10.000 de mAh care am prezentat-o mai sus). In cazul in care pleci intr-o vacanta la mare, unde bateria telefonului/tabletei se consuma foarte repede, este util ca bateria externa sa aibe inclusa aceasta caracteristica. Poti lasa acumulatorul la soare si acesta se va incarca singur si iti va incarca si telefonul/tableta.
Acum ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre bateriile externe, spor la cumparaturi!
Lasa un comentariu